2021. aasta II kvartali ülevaade

Suvi on täies hoos ja märkamatult oleme 2021. aastaga jõudunud poole peale. Nagu pärast I kvartalit, teeme ka nüüd väikese tagasivaate ning paneme kirja, millega Loomus viimasel kolmel kuul tegelenud on.

Selle aasta suurim võit on karusloomafarmide keelustamine Eestis. Loomuse inimesed on selle nimel palju aastaid tegutsenud ning meil on suur rõõm, et 2026. aastast karusloomafarmidel Eestis enam kohta pole. Eelnõu kolmanda lugemise eel kutsusime parlamendisaadikuid üles andma lubadust eelnõu toetada ning korraldasime Riigikogu ees kogunemise karusloomafarmide keelustamise toetuseks. Vaata galeriid SIIN.

Rääkisime karusloomafarmidest nii ajaloolise otsuse eel kui ka järel nii raadios, televisioonis kui ka trükiajakirjanduses. Näiteks valis Eesti Ekspress Kadri Tapersoni, kes on üks Loomuse asutajatest ja juba mitukümmend aastat loomaõiguslusega tegelenud, oma nädala persooniks. Lisaks andis meie kommunikatsioonijuht ja juhatuse liige Annaliisa Post Läti ajakirjandusele, kuna sealsed loomaõiguslased avaldasid salajase uurimise Läti suurimast karusloomafarmist.

Lõime aprillis käed Astri.ee-ga ning nüüd on meil oma e-pood, kus on müügil meie särgid, sokid ja palju muud! Lisasime müüki ka uued Loomuse pusad. Valikus on kolm kujundust ning nii erksamaid kui ka tagasihoidlikumaid värvitoone. Pusade valmimist toetas Feiss ning kujunduste autorid on Anette Pirso ja Katharina Grepp. Pusade materjal on pehme ja mõnus, mistõttu tekib tahtmine kogu aeg Loomuse pusa kanda!

Praegu on õige aeg Loomuse e-poega tutvust teha, sest juulikuus paneme koostöös Veganfoodiega iga tellimusega kingituseks kaasa proteiinišokolaadi.

PS. Astri.ee on liitunud ka karusnahavaba programmiga “Fur Free Retailer”, seega nende e-poest karusnahka ei leia. Aitäh, et olete loomade poolt!

Aprilli lõpus tähistasime Loomuse 7. sünnipäeva. Meie sõbrad nii Eestist kui kaugemalt saatsid meile selle puhul armsad videotervitused, millest sai kokku üks vahva video. Aitäh ja kallid kõigile toetajatele!

Maikuus korraldasime koos Eesti Vegan Seltsiga juba kuuenda rahvusvahelise loomaõiguste konverentsi. Sel aastal saime esimest korda korraldada täiesti virtuaalse konverentsi. Meie konverentsi tiimil oli ääretult vahva nädalavahetus ning oleme tänulikud kõigile, kes on meid heade sõnadega kostitanud ning konverentsi kuulasid.

Konverentsil kõlanud ettekandeid saab uuesti kuulata Loomuse YouTube’i kanalis. Meie aga juba põrgatame ideid, mis võiks järgmisel konverentsil ees oodata.

II kvartalisse mahtus kaks suur püha: munadepühad ja jaanipäev. Nagu eelmisel aastal, tegime ka tänavu üleskutse jätta munad munadepühal värvimata ja söömata ning tähistama kevadet loomasõbralikult ja täistaimselt. Meie munavabade munadepühade üritusega liitus üle 500 inimese ning kaasa lõi umbes 20 organisatsiooni ja ettevõtet. Kampaaniat toetas ka VegFund.

Kutsusime kampaaniaga “Lihavabad jaanid” üles tegema loomasõbralikke valikuid ning katma jaanilauda taimsete roogadega. Kampaaniale pani õla alla enam kui 25 ettevõtet ja organisatsiooni ning meie Facebooki üritusega liitus 1100 inimest.

Ürituste alt leiad põnevaid retsepte ja artikleid, millele tasub silm peale heita ka pärast pühade möödumist.

Valides vegantoidu, saame loomade heaks palju ära teha. Õnneks lisab aina rohkem söögikohta oma menüüsse täistaimseid valikuid. Uue tulijad meie veganprogrammis Taimsed Valikud on Idu, EKKM Lisanna, Oasis, Poké Bowl Hortes ja Poké Bowl Ülemiste.

Loomuse taskuhäälingul Loomade Hääl on vahepeal ilmunud kolm uut osa. Aprilli lõpus rääkisid Loomuse juhatuse liikmed Anu Tensing, Annaliisa Post ja Sirli Spelman ning Loomuse asutaja Kadri Taperson Loomuse sünnipäevast ning loomaõiguste konverentsis.

Mais olime karusloomafarmide keelustamise ootuses ning ülevaate uutest arengutest tegi Loomuse poolt Annaliisa Post. Lisaks jagasid oma arvamust karusloomafarmide keelustamisest Reformierakonna fraktsiooni kuuluv Õnne Pillak ning keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist Merike Linnamägi.

Juunis tõi saatejuht Sven Paulus kuulajateni meeleoluka reportaaži karusloomafarmide keelustamisele eelnenud kogunemiselt riigikogu ees. Lisaks rääkis saates Martin Garbuz, kes on pikalt karusloomafarmide keelustamise nimel töötanud.

Loomasõbraliku ilu töörühm LILU viis aasta alguses läbi tarbijakäitumise uurimuse, mille tulemused aitavad meil töörühma tööd paremini koordineerida. Nüüd on töörühm tulemusi analüüsinud ja killukesi jaganud ka oma Instagramis. Töörühma kuuluv Grete Millner on LILU Instagramis teinud kaks live’i iluteemadel ja neid saab vaadata LILU Instagramis IGTV all. Gretel on külas käinud Loore Emillie Raav ja Sevil Šukjurova.

LILU töörühma liikmed Sirli Spelman ja Grete Millner käisid aprilli lõpus Anne & Stiili taskuhäälingus rääkimas loomasõbralikust ning julmusevabast ilumaailmast. Muu hulgas tuli juttu sellest, kuidas teha ilutooteid soetades teadlikumaid valikuid ja kuidas Grete tänu punasele huulepulgale LILU töörühmani jõudis.

Oleme pidanud läbirääkimisi rahvusvaheliste organisatsioonide ja Euroopa Parlamendi liikmetega, et Euroopa Liidu tasandil loodaks loomade heaolu voliniku ametikoht. Eestist oleme algatust saanud toetama Urmas Paedi ja Marina Kaljuranna. Kogume endiselt allkirju ka petitsioonile.

Lõime käed Eesti Loomakaitse Seltsiga, et vastu astuda ebaseaduslikule loomakaubandusele veebis. Euroopa Komisjon on tegemas ettepanekuid digiteenuste õigusakti (DSA, Digital Services Act) muutmiseks, mistõttu kutsuvad koos üleeuroopalise lobiorganisatsiooni Eurogroup for Animals ja teiste selle liikmetega üles arvesse võtma ettepanekuid, mis takistavad veebipõhist ebaseaduslikku loomakaubandust.

20. märtsil oli ETV eetris saade “Maahommik”, kus käidi külas kaluril, kellega koos võeti veest välja võrgud ning tagasi jõudes asuti kala ette valmistama, et temast süüa teha. Saates on näha, kuidas lauale pandud kala uimi liigutab ning rookimise ajal siputama hakkab. Selle peale hoiab kalur kala käega kinni ning jätkab intervjuu andmist ja peagi ka rookimist.

Loomus tegi seoses kala elusalt rookimisega pöördumise PTA-le. “Elusa kala rookimist saame lugeda ebaeetiliseks ning seadusevastaseks tegevuseks. PTA ei pea antud klipi näitamist televisioonis kohaseks ning kavatseme antud teemal vestelda ka ERR-iga,” seisis pöördumisele vastuseks tulnud arvamuses.

Kampaaniaga “Armas kala” pöörab Loomus tähelepanu kalade haavatavale olukorrale ja pakub lahendusi, kuidas elada loomasõbralikumalt. 

Oleme teinud koostööd erinevate ettevõte ja organisatsioonidega, et loomasõbralik eluviis oleks kõigile kättesaadavam. Meie partnerid on Loomuse sõpradele teinud järgmised soodustused:

  • KiRiVOO e-poes on aasta lõpuni koodiga “FURFREE15” ostukorv 15% soodsam.
  • Tibrette e-poes saad koodiga “lilu25” 25% allahindlust. Samuti teeb Tibrette sinu ostult 5% annetuse Loomusele.
  • Sinu Looduskosmeetika e-poes on koodiga “lilu10” kõik täishinnaga vegantooted 10% soodsamad.

Oleme jätkanud oma vabatahtlike lugude kirja panemist, et näidata, millega nad tegelevad, ning avada nende nägemust maailmast. Mais jagas oma lugu Eleonore ja juunis Farištamo.

Jaanipäeva eel saime Loomuse liikmete ja vabatahtlikega kokku Nelijärvel, et maha pidada üks mõnus suvine jõulupidu, sest talvel koroonapiirangute tõttu seda teha ei saanud. Kohvik Kringel meisterdas meile ka maitsva piparkoogihõngulise tordi, et natuke jõulutunnet tekitada. Vaata galeriid meie kohtumisest SIIN.

2021. aasta II kvartal on olnud igati tegus ja võidukas. Meil on mitu ägedat plaani ka teiseks poolaastaks ning juba ootame, et saaksime teile neist kõigest teada anda.  Kui soovid aidata meil edasi tegutseda ja loomade eest seista, siis saad meie tegevust toetada SIIN või helistades 900 0100 (5 €) / 900 0101 (10 €).