2021. aasta IV kvartali ülevaade

Märkamatult ongi järjekordne aastaring täis saanud ning aeg otsa vaadata nii viimasele kvartalile kui ka aastale kui tervikule. Panime kirja 2021. aasta viimaste kuude olulisemad tegevused Loomuses ja ülevaate lõpust leiad kogu aastat kokku võtva video. I kvartali ülevaadet saad vaadata siin, teise kvartali ülevaadet siin ja kolmanda kvartali ülevaadet siin.

Oktoobris toimunud KOV valimiste eel koostasime valimiskompassi, mille abil sai teada, millised on kandidaatide seisukohad loomadega seotud küsimustes. Küsimused puudutasid ilutulestikku, loomade varjupaiku ning vegantoitu haridusasutustes. Küsimusi aitasid Loomusel välja töötada Varjupaikade MTÜ, Eesti Loomakaitse Selts ja Eesti Vegan Selts.

Oktoobris täitus üks meie unistusi, kui Tallinn Fashion Weeki raames toimus julmusevaba moeshow. Seda projekti oleme planeerinud juba mitmeid aastaid, mistõttu on ka rõõm ja tänutunne mitmekordne. Oma loomasõbralikke kollektsioone esitlesid Mia&Leela, KiRiVOO, The Korsars ja Eesti Kunstiakadeemia tudengid.

Oktoobri alguses jõudis meieni info, et mööda Eestit tiirutab tsirkus, kus kasutatakse loomi. Metsloomade kasutamine on tsirkustes keelustatud 2018. aastast. Kuigi maaeluministri määruses on väljatoodud 82 liiki, keda avalikel üritustel kasutada tohib, taunib Loomus ka nende kasutamist. Sellesse nimekirja aga ei kuulu plakatil mainitud tiigerpüüton. Andsime sellest teada ka Põllumajandus- ja Toiduametile ning võtsime ühendust kultuurikeskustega, kus tsirkus esines.

Novembris toimuma pidanud Veganmess jäi kahjuks ära, aga Veganmessi tiim otsustas juba tasutud reklaamipinnad, kus oleks pidanud ilutsema Veganmessi plakatid, annetada Loomusele. Seetõttu võis sügisel nii Tallinna kui ka Tartu tänavatel kohata hoopis toredad reebikud. Aitäh, Veganmessi tiim, et olemas olete ning hoolite!

Novembri lõpus toimud annetamistalgud. Loomusele tegi annetuse üle 80 inimese, kes toetas meid kokku enam kui 2600 euroga. Swedbank lisas annetustele omaltpoolt Loomusele juurde 1766 eurot!

Nagu juba traditsiooniks on saanud, kutsusime ka möödunud aastal kõiki tähistama loomasõbralikke jõule. Facebooki ürituse “Loomasõbralikud jõulud 2021“ all jagasime ideid, mille põnevaga katta jõululaud ning mida pista kingipakki. Sellest, kuidas jõule loomasõbralikult tähistada, kirjutasid ka mitmed väljaanded näiteks Tartu Postimees ja Vooremaa.

Lisaks kutsusime kõiki loobuma ilutulestikust ning asendama see loomasõbraliku alternatiiviga ja ilutulestik mõeldud raha hoopis loomadele annetama. Loomuse liikmed Annaliisa Post ja Farištamo Eller kirjutasid sel teemal ka arvamusloo “Ilutulestik – ühe hetkeline rõõm teiste kannatuse hinnaga”.

Detsembris alustasime arenguhüppe projekti “Loomade nimel: MTÜ Loomus tugevdamine läbi oskusliku fundraisingu”, mida toetab KÜSK 24 945,35 euroga. Kuna Loomus tegutseb suuresti tänu heade inimeste annetustele, siis on tugev fundraisingu süsteem meie arengule ääretu tähtsusega. Projekti eesmärgiks ongi Loomuses välja töötada oskuslik ja tulemuslik fundraisingu süsteem. Arenguhüppe projekti juhib Loomuse juhatuse liige ja programmi- ja projektijuht Anu Tensing. Projekt kestab 31. juulini 2023. aastal.

May be an image of text

2021. aasta tähtsündmus oli kahtlemata karusloomafarmide keelustamine ning meil on ülimalt suur rõõm, et seda võitu on märganud ja hinnanud ka teised organisatsioonid. Eesti Loomakaitse Seltsi jälgijad valisid just karusloomafarmide keelustamise möödunud aasta loomasõbralikuks teoks. Eesti Vegan Selts otsustas detsembris tunnustada Loomuse panust karusloomafarmide keelustamisse ning Eesti Keskkonnaühenduste Koda valis 2021. aasta keskkonnateoks Riigikogu otsuse keelustada Eestis loomade aretamine ja pidamine üksnes või peamiselt karusnaha saamise eesmärgil.

Meie käest on korduvalt küsitud, kas meil on ka lastele pusasid. Seni pidime vastama eitavalt, kuid sügisel saime jagada rõõmusõnumit, et lisasime oma e-poodi lastepusad. Pusadel on vahva rebane ja tekst “Olen loomade poolt”. Valikus on mustad, kollased, sinakad, punakad ja rohekad pusad. Suuruste tabeli leiad meie e-poest.

Tõime müüki ka loomajälgedega hõbedast ripatsid. See on suurepärane võimalus näidata, et hoolid loomadest. Ripatsi saab riputada kaelaketi külge, aga miks mitte anda hoopis võtmehoidjale uus välimus. Valida saab nelja erineva disaini vahel: lehm, jänes, kukk ja siga. Varsti tulevad müügile ka kullatud ripatsid!

Meie podcastil Loomade Hääl on nüüd ilmunud kokku juba üle 40 osa! Oleme ääretult tänulikud kõigile kuulajatele ning ootame kõigilt ideid, millest veel vestelda võiksime. Aasta viimastel kuudel rääkisime järgnevatel teemadel:

Aasta lõpus heitsime pilgu aasta jooksul tehtule ning panime Kadri Nikopensiuse abil kokku kogu aastat kokkuvõtva video. On olnud väga tegus aasta ning täname südamest meie häid annetajaid, toetajaid ja vabatahtlikke! Tänu teile saame loomade heaks saavutada veelgi rohkem.

Kui soovid aidata meil edasi tegutseda ja loomade eest seista, siis saad meie tegevust toetada SIIN või helistades 900 0100 (5 €) / 900 0101 (10 €).