Kogus: 5 norirulli, 45 – 50 sushiratast, 4 – 5 inimest
Aeg: umbes tund
- 230 g sushiriisi, pudruriisi või tavalist valget riisi (keetmata)
- 825 ml vett
- 1 suur baklažaan
- üks kogus omletitainast (ilma kartuliteta)
- 5 norilehte
- (paar supilusikatäit riisiäädikat või õunaäädikat)
- õli, soola
Lisaks: sushimatt või tugevam köögirätik ja toidukile.
Serveerimiseks: toidupulki, sojakastet või tamarit ning soovi korral marineeritud ingverit ja wasabit.
- Loputa riis korralikult läbi ja pane koos külma veega keema (soovitatavalt paksema põhjaga potis). Keeda keskmisel kuumusel kaane all 15 – 20 minutit, kuni riis on pehme ja vett enam pole. Riisi kurnama ei pea. Pane riis jahtuma. Soovi korral sega riisi sisse paar supilusikatäit riisiäädikat või õunaäädikat.
- Lõika baklažaan väikesteks kuubikuteks. Aja pann kuumaks ja vala sinna lahke käega õli. Lisa pooled baklažaanikuubikud ja sapsuta neile peale vastavalt maitsele soola. Prae mõned minutid, kuni kuubikud on läbipaistvamad ja kuldpruunid. Lisa vahepeal vajadusel veel õli. Tõsta praetud baklažaan köögipaberiga kaetud taldrikule nõrguma. Nüüd prae teine sats baklažaanikuubikuid täpselt samamoodi. Jäta baklažaan jahtuma.
- Vispelda kokku omletitainas (kasuta seda retsepti, lihtsalt ära kartulit lisa). Aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Vala kuuma õli sisse omletitainas ja aja see lusikaga natuke laiali. Prae paar minutit, kuni omlett on alt kuldpruun, pööra omlett ümber ja prae veel minut-paar. Jäta omlett jahtuma.
- Kui kõik koostisained on ilusasti maha jahtunud, võta välja sushimatt või selle puudumisel saad kasutada ka tugevamat köögirätikut, mis on kaetud toidukilega. Võta valmis ka kausike külma veega (et saaksid käsi märjaks teha). Jaota riis viieks võrdseks pallikeseks (kõige lihtsam on seda teha märgade kätega). Aseta matile norileht, nii-et läikiv pool jääb allapoole. Tee käed jälle märjaks, võta üks riisipall ning aseta see norilehe keskele. Suru pall laiaks ja mudi ja vajuta see sõrmedega laiali, nii-et see kataks norilehte võimalikult äärest-ääreni, jättes ainult ülemise sentimeetrise riba katmata. Lõika omlett ribadeks. Aseta paar omletiriba ja natuke praetud baklažaani riisi peale, allapoole.
- Tee ülemine katmata jäetud noririba märjaks ja keera sushi tugevasti rulli. Lõpus võid rulli veel kokku vajutada, et see võimalikult tugev jääks. Aseta täidetud norirull praegu kõrvale ning täida ja rulli ülejäänud norilehed samamoodi. Lõpus tee suurem teravam nuga märjaks ning lõika norirullid ratasteks (ühest rullist saab 8 – 10 ratast). Mitte nii nägusad lõigatud noriotsad võid jätta eraldi taldrikule. Ülejäänud lao ilusasti vaagnale. Serveeri kohe koos sojakastmega (dippimiseks) ja soovi korral marineeritud ingveri ja wasabiga või kata vaagen toidukilega ja säilita sushit külmas.
Retsept ja foto: Sandra Vungi