Biluvõileib

Vaja läheb:

  • 150 g baklažaani
  • 100 ml hapukurgi vedelikku
  • 5 g tilli
  • 5 g kuivatatud wakame vetikaid (või 2 norilehte)
  • 2 tl soola
  • 1 tl sidrunipipart
  • 1 norileht
  • 5 viilu musta leiba
  • 1 spl margariini või taimset võid

Kreem:

  • 2 väikest keedukartulit
  • 1 tl taimset majoneesi
  • 1 tl taimset jogurtit
  • 1/2 tl musta soola
  • näpuotsaga kurkumat

Kogusest saab 10 biluvõileiba.

Kuidas teha?

  1. Alustuseks tee baklažaanile marinaad. Lõika baklažaan 0,5 cm paksusteks viiludeks. Aseta kaussi kokku hapukurgivedelik, till, kuivatatud wakame ja baklažaanilaastud. Sega korralikult läbi ja puista peale 1 tl soola ja sidrunipipart. Pane kauss 10 minutiks külmkappi.
  2. Kreemi valmistamiseks läheb vaja kahte väikest või ühte keskmist keedukartulit. Kalla vesi väiksesse potti ja aseta pliidile keema. Koori ja tükelda kartulid väikesteks tükkideks, et need keeksid kiiremini pehmeks. Kui vesi keeb, aseta kartulid potti. Keeda ligikaudu 10 minutit. Katsuge kahvliga veendumaks, et kartulid on piisavalt pehmed. Kui kahvel läheb kergelt kartulist läbi, keera pliit kinni ja kurna vesi. Võta pudrunui või käsiblender ja pane kaussi kokku keedetud kartulid, majonees, jogurt, kurkuma (värviks) ja must sool. Pudrusta kogu mass ja maitse. Vajadusel lisa soola.
  3. Võta külmkapist marineeritud baklažaanid. Kuumuta pann ja lisa pisut õli. Lõika baklažaaniviilud pikkupidi pooleks. Võta norileht ja lõika kümneks pikaks viiluks. Kata baklažaaniribad ühelt poolt noriga ja aseta kuumale pannile, noriga pool peal. Prae ühelt poolt 3-5 minutit. Seejärel keera viilud ümber ja prae veel 1-2 minutit noriga poolelt. Keera pliit kinni ja aseta baklažaan taldrikule.
  4. Kui tahad eriti ilusaid leivakesi, võta ümara suuga klaas ja lõika leivaviilust sellega ringid. Ühest viilust leivast saab kaks leivaringi. Määri leivale võid ja peale säti baklažaaniviilud.

Retsept ja pilt: Kariina Kuningas / Spice the Spirit