Porgandilõhe

  • 4-5 jurakat porgandit
  • 1 kilo jämedat meresoola
  • 2 tl vedelat suitsu ehk suitsuessentsi
  • 2 spl oliiviõli
  • 1 tl kookose- või muud mahedamaitselist äädikat
  1. Kuumuta ahi 200 kraadini.
  2. Pese porgandid, aga jäta koor peale. Vali ahjuvorm, mille porgandid enam-vähem ära täidavad ja kata need meresoolaga. Pane tunniks-pooleteiseks ahju küpsema, kuni sool on pealt tumedamaks tõmbunud. Lase jahtuda.
  3. Eemalda soolakoorik – murra kõvaks muutunud sool sõrmede vahel lahti – ja lõika porganditelt otsad maha. Koori porgandid ettevaatlikult kiudu mööda.  Lõika porgandid juustu- või koorimisnoaga õhukesteks viiludeks ja säti need karpi või madalasse purki.
  4. Sega kokku marinaad ja vala porgandiviilude peale. Jäta vähemalt mõneks tunniks või parimaks tulemuseks üleöö maitsestuma.
  5. Serveeri sepikul, saial või pannkookidel kas margariini või taimse toorjuustuga. Raputa peale punase sibula ruudukesi, pipart ja värsket tilli.