RETSEPTID | Jaanid ei pea olema lihapühad!

Jaanipäev näib järjest enam kui üks suur lihapüha, kuid loomulikult ei pea see nii olema! Loomade eestkoste organisatsioon Loomus ja Loomuse programm Taimsed valikud kutsuvad taas jaane tähistama looma-, keskkonna- ja tervisesõbralikult tehes jaanidel taimseid valikuid.

“Üha rohkem räägitakse liha ja muu loomse toidu mõjust nii keskkonnale kui ka tervisele. Võtame seda kuulda ka jaanidel, mil on traditsiooniks üleüldse liiga palju tarbida,” kommenteeris Loomuse juhatuse liige ja programmi Taimsed Valikud juht Anu Tensing. “Kutsume jaanidel võtma lihtsalt ja suhtuma hoolivalt ja kutsume kõiki pühi tähistama ja suveperioodi alustama loomasõbralikult ning taimselt.”

Taimse šašlõki tegemine ei ole sugugi keeruline. Selleks saab kasutada näiteks sojatükke ja ükskõik millist taimset marinaadi. Ent kui ise ei jõua või soovi teha, siis taimset šašlõkki müüvad ka suuremad poed ja mitmed vegankohvikud, näiteks Kringel, Vegan Restoran V ja Nurk. Lisaks saab šašlõki asemel hoopiski grillida köögivilju nagu baklažaan, suvikõrvits, paprika või seened.


Vahemere inspiratsiooniga koorene šašlõkk

Koostisosad

  • 8 kuivatatud sojakotletti + nende keetmiseks vett
  • 400 g maitsestamata sojajogurtit
  • 5 küüslauguküünt
  • 1 sibul (rõngasteks viilutatud)
  • 2 spl sojakastet
  • 2 spl sidrunimahla
  • 1 spl suitsupaprikat
  • 1 spl kaneeli
  • 1 tl Cayenne’i pipart
  • 1,5 tl soola
  • 1 spl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1 tl musta pipart
  • pisut riivitud muskaatpähklit
  • peotäis hakitud peterselli

Valmistamine

  1. Valmista ette sojakotletid. Lase vesi potis keema, lisa kotletid ja keeda 10 min. Nõruta kotletid ja pigista neist võimalikult palju vett välja.
  2. Marinaadi tegemiseks sega anumas, kus plaanid kotlette marineerida, kokku kõik ülejäänud koostisosad. Lisa keedetud sojakotletid ning lase üle öö marineerida.
  3. Marineeritud šašlõkki valmista nii nagu enim meeldib: grilli grilli peal või prae pannil.

Retsept ilmus ka ajakirja Vegan suvenumbris, kust leiab veel 20+ suvist veganretsepti
Retsepti autor: Sanne Org
Pilti autor: Helen Nurmsoo
Kogus: 3 – 4 inimesele

Lihtne kapsasalat ehk coleslaw

Vana hea kapsasalat ei vea kunagi alt. Kuigi enamik inimesi on vähemalt korra elus seda maitsnud, tasub ka valmistamine ära proovida, sest selle salati tegemine pole mitte ainult lihtne, vaid ka soodne. Mõnus krõmpsuv salat sobib hästi šašlõki kõrvale, aga ka burgeri vahele!

  • 300 g värsket kapsast
  • 1-2 keskmist porgandit
  • 200 g vegan majoneesi
  • 2 tl Dijoni sinepit
  • 1 tl sidrunimahla
  • Soola ja pipart maitse järgi

Haki kapsas peeneteks ribadeks. Riivi või viiluta porgand tikkudeks. Sega köögiviljad majoneesi, sinepi ning sidrunimahlaga. Maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral lisa juurde purustatud küüslauku või peterselli.

Retsept ja pilt: Lene Otenurm

Grillsalat granaatõunaga

Granaatõunaseemned on suurepärane koostisosa, mida salatile lisada. Magusalt hapud ja mahlakad väikesed seemned, mis hamba all lõhkevad kui granaat, on tõeline värskuse pomm, mis sobib hästi klassikalise tomati-kurgi-sibula komboga.

  • 250 g kirsstomateid
  • 0,5 pikka kurki
  • 1 suur punane sibul
  • 0,5 granaatõuna
  • 50 g salatisegu
  • 2 spl palsamiäädikat
  • Soola ja pipart maitse järgi

Haki sibul peeneteks viiludeks, sega äädikaga ja aseta kõrvale. Lõika tomatid pooleks ja viiluta kurk. Puhasta granaatõun. Lisa seemned kaussi koos tomati, kurgi ja salatiga. Sega juurde sibul koos äädikaga ning maitsesta soola ja pipraga.

Retsept ja pilt: Lene Otenurm