Foie gras ehk mis on mõnu hind

ANNIKA LEPP

Kuidas valmistada paljukiidetud luksuslikku delikatessi nimega foie gras? Lihtne! Võta üks hani või part, haara tal kaela ümbert kinni, suru talle noka vahele metalltoru ning pressi 500 grammi sööta läbi toru kenasti otse linnu makku. Korda protseduuri kaks kuni kolm korda päevas terve kuu jooksul, kuni sundsöödetud linnu maks on paisunud normaalsega võrreldes kümme korda suuremaks. Aga ole ettevaatlik: vahel juhtub, et lind lämbub või lõhkeb enne, kui tema maks saavutab ideaalse suuruse.

Kuid on veel üks suur “aga”. Foie gras tootmine ja loomade sundsöötmine on paljudes arenenud riikides keelatud. Selliste riikide hulka kuuluvad Austria, Tšehhi, Taani, Soome, Saksamaa, Itaalia, Luksemburg, Norra, Poola, Iirimaa, Rootsi, Sveitsi, Holland, Ühendkuningriigid, Argentiina, Iisrael ning linnad San Diego ja Chicago Ameerika Ühendriikides. Alates 1. juulist 2012 keelustas foie gras müügi ja tootmise ka Kalifornia osariik.

Eestiski on loomade sundsöötmine ilma meditsiinilise näidustuseta loomakaitseseadusega otsesõnu keelatud alates 2009. aastast. Paljud loomakaitseorganisatsioonid seisavad selle eest, et taoline praktika lõppeks ka mujal maailmas. Organisatsioonidele on võitluses foie gras’ga appi tulnud ka mitmed kuulsused, kelle hulgas leidub selliseid tuntud ja tunnustatud inimesi nagu näitlejad Kate Winslet, Ricky Gervais, Sir Roger Moore, supermodell Twiggy, muusik Phil Collins ning Inglismaa kroonprints Charles.

2010. aastal toodeti üle maailma enam kui 20 000 tonni foie gras‘d. Sellise delikatessi tootmine on võigas ja tekitab rohkelt piinu ning kannatusi. Meditsiinilistes terminites väljendades kannatavad sundsöödetud pardid ja haned hepatic lipidosise ehk rasvase maksa sündroomi all. Sundsöödetud lindudel on patoloogiliselt suurenenud ja füsioloogiliselt kahjustunud maks.

Et teha sundsöötmise protsessi töötajate jaoks mugavamaks, hoitakse linde gruppide kaupa väikestes puurides või üksinda nii väikestes puurides, et nad ei saa isegi ümber pöörata, tiibade sirutamisest rääkimata. 80% lindudest peetakse individuaalpuurides, mis on vaid kingakarbi suurused. Eesmärgiga hoida linde rahulikuna, hoiavad mõned foie gras tootjad linde kahe kuni nelja nädalase sundsöötmise perioodil pimeduses. Veelindudena on neil tugev vajadus vee järele, mida neile aga ei võimaldata. On selge, et sellistes tingimustes ei saa linnud käituda liigiomaselt. Kõik see põhjustab lindudel tugevat stressi, depressiooni ja muid psühholoogilisi probleeme.

Lindudel esinevad tõsised tervisehäired, näiteks hingamisraskused, maksa fibroos, enterotokseemia ja peensoolepõletik. Samuti on peaaegu kõikidel lindudel söögitoru vigastusi, mis tekivad söötmistoru linnu söögitorusse surumisel. Seetõttu on lindudele iga söötmiskord piinarikas protseduur. Prantsuse teadlased on tõestanud, et sundsöödetud linnud keelduvad minemast toitmisalale ning põgenevad neid söötnud talitaja eest (SCAHAW, 1998, lk. 33) . Sundsöödetud pardid ja haned suudavad vaevu seista ning neil on raskusi kõndimisega, sest ebaloomulikult suureks paisunud maks surub jalad laiali. Lisaks kannatavad linnud piinarikast valu jalapõletike ja luumurdude tõttu.

Kui normaalse hane maksas on 6,6% rasva, siis sundsöödetud hane maksas on 55,8% rasva. Maksa funktsiooniks on eemaldada mürgid vereringest. Sellise rasvahulga juures ei saa maks korralikult funktsioneerida ning mürgid voolavad linnu verre, muutes lindude enesetunde halvaks. Niimoodi võivad kahjustuda mitmed organid, sh. aju. Linnu närvisüsteem saab kahjustatud ning järgneda võivad kooma ja surm. Seda, et sundsöötmine põhjustab lindude surma, tunnistas näiteks ka Kalifornias tegutseva Sonoma Foie Gras omanik oma televisioonireporterile antud ütluses, kus ta väitis, et kõik pardid sureksid nagunii sundsöötmise tõttu, kui neid enne ei tapetaks. Surma põhjuseid on palju, olgu selleks siis lämbumine, kuna söötmistoru lükatakse hingetorru või lihtsalt organismi jõuetus sundsöötmise kahjulikele mõjudele vastu seista. Sundsöödetud lindude suremus on 10-25 korda suurem kui tavalises linnuliha tootvas farmis (SCAHAW, 1998, lk. 47).

Foie gras’ retsept sisaldab õigupoolest veel ühte olulist nüanssi: et toota ja nautida sundsöödetud linnu maksa, peab südame külmaks tegema ning unustama igasuguse halastuse ja kaastunde loomade vastu. Ühes empaatiaga tuleb aga kõrvale heita ka inimlikkus.

*21. novembril tähistatakse ülemaailmset foie gras vastu võitlemise päeva.