Kliimateadlikes meediaväljaannetes domineerivad endiselt liharetseptid

Uuring on leidnud, et paljud meediaväljaanded, mis kliimakriisi tõsiselt võtavad, ei sea vegantoitu esikohale ning jagavad endiselt peamiselt liharetsepte. Seda vaatamata ulatuslikele uuringutele, mis näitavad, et taimne toit on üks tõhusamaid viise kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamiseks.

Uuringu autorid analüüsisid kaheksa suurema uudisteväljaande (UK ja USA) retseptisektsioone, et kontrollida, kas nende retseptid olid sama kliimateadlikud kui nende uudised. Nad leidsid, et kaheksast viies on domineerivad lihapõhised retseptid.

Uurijad valisid juhuslikult neist kaheksast meediaväljaandest umbes 100 värsket retsepti ja liigitasid retseptid kolmeks: lihaga, lihavaba, vegan. Selgus, et USA-s oli veganretsepte vaid 20,2 %, lihavabu 26,2 %, st üle poolte retseptidest sisaldasid liha. Samas UK-s oli veganretsepte veel vähem, vaid 11,6 % ja lihavabu 27,9 %.

Uuringu autorite soovitused, kuidas viia retseptisektsioon kooskõlla kliimateadusega:

1. Taimsete ja loomsete retseptide puhul hoidke vahekorda vähemalt 2:1;
2. Esitage vaikimisi esmalt taimepõhised valikud
3. Muutke toimetajate valikud või hooajalised soovitused vaikimisi taimepõhiseks
4. Vahetage populaarsetes retseptides loomsed koostisosad taimsete koostisosade vastu
5. Lisage igale retseptile kliimaskoor koostisosade heitkoguste intensiivsuse põhjal ja esitage esmalt kliimasõbralikud valikud

Allikas: Plant Based News

Loomus ja selle veganprogramm Taimsed Valikud algatasid Aktiivsete Kodanike Fondi toel haridusliku projekti “Kahvliga kliimamuutuste vastu”, mille eesmärgiks on tõsta teadlikkust toitumise mõjust planeedile. Projekti kohta saab lähemalt lugeda siin:taimsedvalikud.ee/kahvliga.