Mõnusat reedet – retseptid (Taimse piima väljakutse – uudiskiri 5. august)

Kuidas läheb? 🙂 Anna meile ja teistele ka teada, kas väljakutse ürituse all Facebookis või sotsiaalmeedias kasutades teemaviidet #taimsepiimaväljakutse2022.

PS! Kui liitusid väljakutsega poolepeal, siis saad varasemate uudiskirjadega tutvuda lingipuus või väljakutse lehel.

Meil on väga hea meel, et oleme teilt saanud ka vihjeid selle kohta, mida te uudiskirjades näha tahaksite. Näiteks küsisite, kuidas ise teha taimset piima või piimatooteid. Seega jagame siin Sinuga, kuidas teha kaerapiima ja kaerajuustu.

Kodukootud kaerapiim

Kaerapiima on väga lihtne ise teha. Lisaks on see ka odav ja maitsev. Kui soovid magusamat piima, siis võid lisada ka kakaod, marju, datleid või misiganes fantaasiameel pähe toob. Retsepti autor on Nastja (iseloodus).

Vaja läheb:

  • 4 klaasi vett (või vähem, kui tahad paksemat “piima”)
  • 1 klaasitäis kaerahelbeid (soovitatakse enamasti neid, mida pudruks tuleb keeta ca 10 minutit, aga retsepti autor on kasutanud ka kiirkaerahelbeid ja on tulemusega igati rahule jäänud)
  • blenderit või muud sarnast masinat
  • väga peenikest sõela või siis õhukest riiet/marlit

*Nendest kogustest saab umbes 1 liitri kaerapiima.

Kuidas teha?

  1. Pane kõik koostisosad blenderisse ja blenderda umbes 30 sekundit kuni maksimaalselt minut aega. Kui blenderdada kauem, muutub piim ligasemaks, mis ei pruugi igaühele meeldida. NB! Kaerahelbeid ei ole vaja leotada, kuna see võib samuti tekstuuri liiga ligaseks muuta.
  2. Kui kõik koostisosad on kenasti piimaks blenderdunud, siis võta tükk marlit või hästi peenike sõel. Piim tuleb kaks korda sõelast/riidest läbi ajada. Seejärel ongi kaerapiim valmis!

Üldiselt säilib piim külmas umbes 5 päeva. Kui vesi kipub eralduma, siis tuleb lihtsalt korralikult oma piimakest raputada.

Tegelikult saab sarnaselt valmistada taimset piima ükskõik millest. Aga kui kasutad näiteks kõvemaid pähkleid, siis tasub neid eelnevalt leotada erinevalt kaerahelvestest.

Kaerajuust

Meil on Loomuses mitmeid andekaid kokkasid ja meie Taavi pani kokku eriti mõnusa kaerajuustu retsepti! Retsept on ilmunud ka ajakirjas Vegan.

Vaja läheb:

  • 150 g peeneid kaerahelbeid
  • 250 ml filtreeritud vett
  • 3 spl sidrunimahla
  • 1 spl rohelisi oliive
  • 2 spl oliivipurgivedelikku
  • 3 spl kookosõli
  • 2,5 spl maisitärklist
  • 3,5 spl tapioki pärleid või tärklist
  • 2 spl maitsepärmi
  • 2 tl küüslaugupulbrit
  • 2 tl sibulapulbrit
  • 1 tl soola
  • 0,25 tl musta pipart

Kuidas teha?

  1. Pane kaerahelbed, vesi, sidrunimahl, oliivid ja oliivivedelik blenderisse. Töötle mõni minut kõrge kiiruse peal, kuni kaerahelbed on võimalikult palju tärklist vabastanud.
  2. Vala saadud vedelik läbi pähklipiimakoti (või marli) segamiskaussi. Soovitud konsistents on nagu väga paks ja limane kaerapiim.
  3. Jahvata maitsepärm peeneks pulbriks. Seejärel lisa see koos kookosõli, küüslaugupulbri, sibulapulbri, soola ja pipraga kaeramassile ning sega kahvliga ühtlaseks.
  4. Vajaduse korral jahvata tapioki pärlid peeneks pulbriks. Lisa saadud pulber või tapioki tärklis segamiskaussi ning sega kahvliga uuesti ühtlaseks.
  5. Aseta juustusegu potti ja kuumuta keskmisel tulel. Keera juustu silikoonspaatliga pidevalt ümber, et juust ühtlaselt küpseks ja ära ei kõrbeks. Jätka, kuni juust on enam-vähem tahkeks muutunud. See protsess peaks võtma 1-2 minutit.
  6. Aseta juust õliga vooderdatud kaussi ning pressi pealt ühtlaseks. Lase maha jahtuda ning seejärel aseta mõneks tunniks külmikusse.

Taimsed piimad TV3 Seitsmestes ja Balti jaamas

Eile tutvustasime taimseid piimasid ka TV Seitsmestes. Kui Sa sel ajal televiisori ette ei sattunud, siis saad seda järgi vaadata SIIN. Kaasa võtsime 12 erinevat piima alustades levinumatest ja neutraalsematest ning lõpetades eriti põnevatega nagu näiteks Dumle maitseline kaerapiim. Kusjuures Seitsmesed küsisid ka oma Instagrami story’s, kas nende jälgijad oleksid valmis loobuma loomsest piimast, ning meie rõõmuks üle 80% vastas “jah, muidugi”.

Kõiki neid ja rohkemgi veel saavad muidugi kõik huvilised proovida ka järgisel nädalal 11. augustil kl 15-19 Balti jaama turu eest rongide pool! Jooksva info ürituse kohta leiad vastava Facebooki ürituse alt.

Vegan juustukook soolakaramelliga

Selleks, et reede oleks eriti mõnus ja magus, jagame uudiskirja lõpuks veel üht eriti head retsepti! Retsepti autoriks on Merilin Siimpoeg ja retseptis on kasutatud Deary vahustatavat kaerakreemi.

KOOSTISOSAD
Põhi:

  • 150 g digestive küpsiseid (kasutasin gluteenivabasid)
  • 75 g kookosõli

Soolakaramellikiht:

  • 200 g pehmeid kuivatatud datleid
  • 0,5 tl meresoola
  • 4 spl vett

Kreemikiht:

  • 250 g india pähkleid
  • 75 ml Tere Deary kaerakreem vahustamiseks
  • 50 g kookosõli
  • 20 g vanillisuhkrut (võid ka tavalist suhkrut kasutada)

Šokolaadikate:

  • 120 g tumedat šokolaadi
  • 100 ml Tere Deary kaerakreem vahustamiseks

Pähklikate:

  • 100 g erinevate pähklite segu
  • 1 spl kookosõli
  • 1 spl pruuni suhkrut
  • 1 spl piparkoogimaitseainet

VALMISTAMINE
Enne kui hakkad kooki valmistama pane india pähklid vette likku. Võiksid arvestada vähemalt 3-4 tunniga. Nii saavad need piisavalt pehmeks minna.

Purusta küpsised ja sega sulanud kookosõliga. Vooderda lahtikäiv koogivorm (20 cm) küpsetuspaberiga ja suru küpsisesegu vormi põhja. Hoia vorm täidise valmistamise ajal külmkapis.

Tõsta datlid ja sool blenderkannu ning vala peale 4 spl vett. Töötle datlid ühtlaseks kreemiks. Määri datlikreem küpsisepõhjale ja aseta vorm uuesti külma.

Nüüd valmista “juustukoogikiht”. Selleks kurna leos olnud pähklid veest ja vala blenderkannu. Lisa kaerakoor, kookosõli, vanillisuhkur. Töötle kõik ühtlaseks kreemiks ja määri soolakaramellikihi peale laiali. Hoia nüüd kooki ca 3 tundi külmkapis või 1 tund sügavkülmas, et see taheneks.

Valmista peale šokolaadikate. Selle jaoks tükelda šokolaad ja aseta väikesesse kaussi. Vala šokolaadile peale kaerakreem. Tõsta kauss nüüd kuuma veega täidetud poti kohale. Sulata šokolaadi-kooresegu vesivannil kuni saad ühtlase kreemi. Määri šokolaadisegu koogile ja lase külmkapis taheneda umbes 30 min.

Haki pähklid pisut väiksemateks tükkideks ja vala pannile. Lisa kookosõli, suhkur ja vürtsid. Rösti pähklisegu kuumal pannil umbes 7-8 minutit. Lase jahtuda ja serveeri siis koogile.

Kui Sa ei ole end veel Facebookis ürituse “Taimse piima väljakutse 2022” all osalejaks märkinud, siis soovitame Sul seda teha. Kogu augustikuu jooksul leiad põnevat sisu nii ürituse alt kui ka Loomuse (FB, IG) ja Taimsete Valikute (FB, IG) sotsiaalmeediast.

Mõnusat ja magusat reedet
Loomus ja Taimsed Valikud

Väljakutset toetab rahvusvaheline veganorganisatsioon VegFund. Kui Sa soovid ka meid aidata, siis saad seda teha näiteks “Ma armastan aidata” portaalis.