LIHAVABAD JÕULUD: kolm traditsioonilist pühaderooga

Jõulumenüüst liha ja teiste loomsete toodete eemaldamine teeb suure heateo loomadele, keskkonnale ja tervisele. Taimsed valikud tagavad ka hea ja kerge enesetunde ning suurepärased maitseelamused. Jagame traditsiooniliste jõulutoitude lihavabu retsepte, mis on Loomuse köögitoimkonna poolt korduvalt testitud ja heaks kiidetud.


Norivorstid

Verivorstid on üks selline toit, mis on jõulude puhul asendamatu. Ehkki selle kontseptsioon on pisut eemalepeletav, on vorstid ikkagi oma vürtsise mekiga ka tõeliselt maitsvad. Sandra Vungi-Pohlaku loodud norivorstid maitsevad sarnaselt verivorstidega, kuid ei sisalda mitte mingisugusel kujul liha, verest rääkimata.

Koguseliselt tuleb umbes 8-10 pirakat verivorsti. Vaja läheb: 

  • 10 kuhjaga spl keedetud odratangu
  • 4 spl õli praadimiseks
  • 3 sibulat
  • näpuotsaga soola
  • 2 tl majoraani
  • 1 tl jahvatatud muskaatpähklit
  • näpuotsaga rosmariini
  • näpuotsaga kaneeli
  • sojakastet vastavalt maitsele
  • 2 purki musti ube (kokku 800 g) (sobivad ka teist värvi konservoad ning olen ka ilma ubadeta teinud)
  • 4 spl jahu
  • 8 – 10 nori lehte

1. Keeda odratangud magedas vees pudruks (umbes ¾ kruusitäis tange). Vala kuumale pannile õli ning lisa peeneks hakitud sibul. Prae paar minutit ja lisa natuke soola. Prae veel paar minutit. Seejärel lisa majoraan, muskaatpähkel, rosmariin ja kaneel. Sega ning lisa sojakaste. Prae veel minutike. Võta pann tulelt. Lisa pannil praadinud segu tangupudrule. Sega korralikult läbi. Kurna ja loputa mustad oad, tee näppudega pudruks ja lisa tangupudrule. Lisa ka jahu ning vastavalt maitsele sojakastet. Sega kõik väga korralikult läbi. Maitse ja lisa vajadusel sojakastet.

2. Võta nori leht, määri karedamale poolele ühtlaselt umbes 1,5 supilusikatäit täidist. Keera leht pikaks vorstikeseks. Jätka, kuni täidis on otsas.

3. Määri vorstikesed pealt õliga ja aseta kuuma ahju 200 kraadi juurde umbes 15-minutiks küpsema. Jälgi, et vorstid katki ei küpseks. Kui see hakkab juhtuma, võta need ahjust välja, nad on selleks ajaks kindlasti valmis. Katki küpsenud vorstid on endiselt väga maitsvad, lihtsalt mitte nii nägusad ?

allikas: http://www.taimetoit.ee/2012/12/taimne-sult-ja.html

Foto: Sandra Vungi-Pohlak


Taimne sült

Ka see retsept on võetud samuti Sandra igihaljast varamust. Süldis on kasutatud köögivilju ning želatiini asemel kasutatakse agar-agarit või RUF torditarretist.

Vaja läheb:

  • 1,5 l vett
  • 2 väikest koorega sibulat (lõika otsad ära)
  • 4 loorberilehte
  • 1 suurem porgand (lõika otsad ära, pese puhtaks ja ära koori)
  • 20 pipratera
  • 20 vürtsitera
  • 6 peotäit sojahelbeid + 3 spl sojakastet ja natuke pipart
  • 1 spl köögiviljapuljongi pulbrit
  • 4 pakki RUF torditarretist (klaari ehk ilma värvi ja maitseta) saadaval kindlasti Prismades, võib-olla ka mõnes Selveris. Torditarretise pulbri saab asendada ka agar-agariga
  • paras ports sojakastet
  • konservherneid
  1. Pane vesi keema. Lisa keevasse vette koorega sibulad, loorberilehed, porgand ning pipra- ja vürtsiterad. Keeda kogu kupatust umbes 45 minutit. Samal ajal keeda väikeses kastrulis või potis pehmeks sojahelbed, kurna ja loputa külma veega, sega läbi sojakastme ja natukese pipraga ning jäta kõrvale.2. Kurna valminud puljong läbi õhukese sõela. Jäta alles porgand, koori ja tükelda see ratasteks ning lao porgandirattad süldivormide põhja koos natukese konservherneste ja sojahelvestega.3. Lisa süldileemele puljongipulber ja korralik ports sojakastet (nii, et maitsmisel oleks mõnusalt soolakas ja maitsev leem, täpselt selline nagu sa tahad, et sült jääks). Lase veel korraks keema. Sega väikeses kausikeses torditarretise pulber natukese külma veega ning vala segu kiirelt segades süldipuljongisse. Lase korraks mullitama ja võta pott tulelt. Vala süldisegu ette valmistatud süldivormidesse. Pane vormid külmkappi, kus nad peaksid tahenema mitu tundi, soovitatavalt üle öö. Kui soovid sülti serveerida, vala suuremasse kaussi tulikuum vesi ning hoia süldikarpi põhjapidi kuumas vees umbes pool minutit. Seejärel aseta süldivorm teistpidi alusele ja kopsi ettevaatlikult.

allikas: http://www.taimetoit.ee/2012/12/taimne-sult-ja.html

Foto: Sandra Vungi-Pohlak

All näed ka videot, kuidas Sandra ise oma jõuluroogi valmistab.


Veganpiparkoogid

Piparkookide puhul on nende valmistamine ja kaunistamine oluline protsess, mis jõuludel kogu pere või sõbrad koos kööki toob. Jõulud ei ole ilma väikeste piparkoogimehikesteta samad ning õnneks leidub hulgaliselt retsepte, kuidas neid valmistada ilma muna ja piimatoodeteta. Suurepärane retsept pärineb siit ning on lisaks kõigele muule ka gluteenivaba!

Vaja läheb: 

  • 2 1/4 tassi gluteenivaba jahu (panin pooleks riisijahu ja glv kaerajahu)
  • 1/2 tassi mandlijahu
  • 3 tl piparkoogimaitseainet
  • 1 tl vaniljepulbrit
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl (roosi)soola
  • 1 tass kookossuhkrut või muud pruuni suhkrut
  • 100g sulatatud taimset rasva (nt kookosrasva)
  • 1/4 tassi kookospiima
  1. Sega kokku kõik kuivad ained, siis kõik märjad ained ja siis sega need ka veel kõik kokku.  Vormi taignast kaks vorstikest ja mässi toidukilesse. Hoia mõni tund külmas ja kui pärast on taigen liiga kõva või mure, mudi seda märgade kätega – niiskus teeb ta jälle taignamaks.
  2. Pane ahi sooja 180 kraadi juurde. Rulli taigent jahusel laual nagu ikka. Väga õhukeseks seda siiski rullida ei anna, nii et tunde järgi.
  3.  Pane koogid küpsetuspaberiga kaetud pannile ja siis kuskil 8-9 minutiks ahju. Väga palju kauem ei ole mõistlik, sest siis hakkab juba maitse kannatama.

Suhkruglasuuri tegemiseks lisa 2 1/2 tassile tuhksuhkrule 2-3 tl kookospiima. Sega kokku ühtlaseks massiks ning lisa veel kookospiima, kui vaja.

allikas: http://tervisejuures.blogspot.com.ee/2014/11/gluteenivabad-vegan-piparkoogid-ehk.html

Kaastundlikke, loomasõbralikke ja imemaitsvaid jõule kõigile!